Vés al contingut
centre-de-dia-gent-gran

Els beneficis dels centres de dia per a la gent gran

centre-de-dia-gent-gran

Les persones grans, a mesura que avança el procés d'envelliment, van perdent independència i requereixen cada cop més atencions i suport especialitzat. Pèrdua de la mobilitat, deteriorament de les habilitats cognitives, solitud no desitjada... són algunes de les situacions habituals associades a aquesta etapa vital.

Com a conseqüència, moltes persones grans necessiten l’atenció a domicili o el seu ingrés en un centre residencial. Però, aquestes no són les úniques opcions que existeixen avui en dia per augmentar el seu benestar i qualitat de vida de la gent gran, ja que també hi ha l'opció d'anar a un centre de dia.

El centre de dia s'ha convertit en una opció alternativa a la residència, ja que la persona gran pot seguir vivint a casa seva, amb l'avantatge que durant el dia està acompanyada i té un suport per part del centre. 

 

Beneficis del centre de dia per a la gent gran:  

Atenció i suport professional

En els centres de dia, la gent gran es troba atesa per equips multidisciplinaris amb professionals especialitzats i plans de cura individualitzats en funció de les seves necessitats. Entre l'equip professional hi ha: Infermers, terapeutes ocupacionals, psicòlegs, nutricionistes, entrenadors, animadors socioculturals... 

L'equip qualificat i especialitzat està disponible per a atendre les necessitats de cada persona, des de l'administració de medicaments fins al control de la salut. 

 

Àpats en companyia i menjar casolà

Un dels altres avantatges és que la persona gran pot gaudir dels àpats en companyia, sense haver de cuinar i mantenir una alimentació equilibrada. En el cas dels serveis que oferim el menjar és 100% casolà, fet al moment i amb aliments frescos i de proximitat. 

 

Combaten la solitud no desitjada

Estar en un centre de dia implica que la persona gran pot gaudir d'un espai on relacionar-se amb persones de la mateixa edat. On es promouen les connexions socials, s'estableixen noves amistats i es comparteixen experiències. Aquesta interacció contribueix a reduir l'aïllament social, un problema freqüent entre la gent gran.

 

Mantenir la ment i el cos actiu

A més de l'aspecte social, els centres de dia ofereixen diverses activitats estimulants. Exercicis físics, jocs de taula, tallers, passejos pel poble, ball... mantenen actius a les persones grans i estimulen la seva ment. Aquestes activitats fomenten la creativitat, ajuden a mantenir les habilitats cognitives i ofereixen una sensació de propòsit i realització personal. I incentiven a la seva autoestima i independència. 

 

Tranquil·litat per a la família

Per a les famílies que cuiden de les persones grans, els centres de dia també suposen un alleujament. Aquesta supervisió proporciona tranquil·litat tant a la persona gran com als seus familiars, sabent que estan en un entorn segur i que reben l'atenció adequada.

 

Pla d'Atenció Individualitzat

L'atenció centrada en la persona (ACP) és el model d'atenció que desenvolupem en els nostres centres residencials, centres de dia i el Servei d'Ajuda a Domicili de gent gran. Aquest model pren com a eix principal la qualitat de vida de la persona, preservant el seu context cultural i sistema de valors. L'atenció s'organitza tenint en compte els seus objectius, expectatives i inquietuds, així com el seu estat psicològic, físic i grau de dependència. A la Fundació Persona i Valors disposem de les residències i centres de dia: El Tossalet i Pare Pacífic