Vés al contingut
PIL

Serveis d'atenció a infants i adolescents a la Seu d'Urgell

PIL

La Fundació Persona i Valors ofereix dos serveis a la Seu d'Urgell: el PIL (Programa d'Inserció Laboral) i el CRAE (Centre Residencial d'Acció Educativa).

El servei PIL ha iniciat aquest any 2023, per a joves de 16 a 21 anys. El programa ofereix a les persones joves un entorn de convivència, que promou la preparació progressiva cap a la seva autonomia i poder afrontar els reptes de l'emancipació amb èxit.

En paral·lel al servei residencial, el servei es complementa amb un programa formatiu i laboral, per tal d'afavorir la seva inserció sociolaboral.

El fet d'obrir aquest servei a la Seu d'Urgell, permet potenciar l'arrelament dels i les joves en la seva comunitat i mantenir els seus vincles significatius establerts a la comarca i afavorir el seu benestar emocional. 

El CRAE La Xicoia, gestionat des del 2018 ofereix acompanyament als processos d'autonomia i emancipació de la joventut tutelada. El CRAE va donar cobertura a una necessitat latent en terres pirinenques, ja que els infants i/o adolescents en situació de desemparament, abans d'aquest servei, havien de residir en serveis fora del territori, agreujant la seva situació personal, social i familiar. En l’actualitat, té capacitat per atendre 10 infants i/o adolescents.

Des de l’obertura del servei, s’ha atès i treballat curosament la metodologia emprada per atendre un col·lectiu especialment vulnerable. 

Per als professionals del centre, la seva eina principal és la tasca socioeducativa, que es basa a fomentar l'autonomia i el pensament crític en els infants i/o adolescents, acompanyant-los en el seu procés de creixement i desenvolupament.

Per això, es treballa en diferents àrees i aspectes de la vida com ara l'educació, la salut, la família, la comunitat o la cultura. En general, el treball socioeducatiu s'enfoca a dotar-los d'eines i habilitats que els permetin desenvolupar-se de manera autònoma en la societat, amb valors morals, ètics i socials vinculats als drets humans.

En Ferran Castellarnau, director del CRAE, assenyala que “ens agradaria detallar i exposar els casos en què s’ha aconseguit un retorn a la família biològica o bé els casos en què s’ha aconseguit un acolliment familiar”. "Entenem que el CRAE ha de ser un espai de seguretat i vincle, però també ha de ser llegit com un servei on la durada de la intervenció ha de ser la mínima possible”, afegeix.

“La institucionalització, en certes ocasions, com és el cas dels desemparaments, és la millor de les pitjors opcions”, explica Castellarnau. “Aquesta idea ens ha de ressonar contínuament per seguir treballant a l’hora de trobar una sortida segura i estructurada pels infants i adolescents que atenem”, detalla. D’aquesta manera, el CRAE Llar la Xicoia s’ha establert a la comarca de l’Alt Urgell, esdevenint un referent en l’àmbit de la infància i l’adolescència en situació de risc o desemparament.